Ceremóniamester vs. vőfély

Az egyre összetettebb esküvők lebonyolításához ajánlatos valamilyen segítséget kérni. Ez lehet moderátor, aki műsorvezetőként felkonferálja az éppen aktuális eseményt.
Lehet ceremóniamester, aki maga is részt vesz a szervezésben és az estére meghatározott programok lebonyolításában, illetve lehet hagyományos vőfély, aki sokszor maga is főszereplővé lép elő, hogy akár saját produkcióval szórakoztassa a közönséget (jelen esetben a násznépet).

Persze kisebb esküvőn megoldható segítség nélkül is a nap lebonyolítása, de amikor két, vagy több helyszín között kell terelni a násznépet, és az este folyamán több előre eltervezett esemény is előfordul (szertartások, fotózás, ajándékozás, játékok, torta, menyasszonytánc stb…) akkor már bizony jó, ha van valaki, aki tisztában van az este menetével és nem csak az ifjú pár tudja a menetrendet fejből.

Mostanság a leggyakrabban a vőfélyeket és a ceremóniamestereket kérik fel egy-egy ilyen eseményre. Nem árt azonban tisztában lenni a különbségekkel.

  1. Vőfély: Általában autentikus öltözékben, mellényben, kalapban, vőfélybottal jelenik meg az esküvőn, és a hagyományos falusi lakodalmak, elemeit is ötvözi a modernebb esküvők hangulatával. Sokszor rímekbe szedett versekkel színesíti a programot és előfordul, hogy percekre átveszi az este főszerepét az ifjú pártól. Nem áll távol tőle a rímes pajzán előadás mód sem. 🙂
  2. Ceremóniamester: Általában öltönyben jelenik meg az esküvőn, jobban beleolvad a násznépbe, nem harsányan, de vezeti az egész estét, amikor szükség van rá akkor lép színre. Nincsenek hosszú monológok, sokkal inkább csak koordinálja az este lezajlását, az előre megbeszéltek szerint. Fiatalosabb, kicsit szabadabb stílusban vezeti az ifjú pár egyik legszebb napját.

Természetesen mindkét “műsorvezetőre igaz”, hogy a fő szerepe abban van, hogy az információkat a násznép irányába közvetítse, szabad utat engedve az ifjú párnak, hogy minden pillanatban csak a saját szórakozásukkal foglalkozhassanak.

One thought on “Ceremóniamester vs. vőfély

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük