Fizetős vs. ingyenes polgári esküvő

Sok helyen van lehetőség választani a címben vázolt két verzió között. Ebben az esetben azonban nem csak az ár, ami befolyásolhatja az ifjú pár döntését. Nézzük melyik verzió milyen lehetőségeket rejt magában.

  1. Fizetős polgári esküvő: Ezt szerintem mindenki ismeri, amikor a városháza házasságkötő termében a teljes násznép előtt kimondják a boldogító igent az anyakönyvvezető előtt. Ezeken az eseményeken általában van lehetőség zene, pezsgős koccintás, vagy akár díszoklevél aláírásával színesíteni a ceremóniát.
    Ennek a rendezvénynek a hátránya lehet, egyrészt, hogy fizetős, másrészt egy plusz helyszínt kell beiktatni a napba. Ez okozhat egy kis fennakadást, mivel a násznépnek utazni kell ettől a ponttól egy másik helyszínig. Viszont nincs gond a helyszín kiválasztással, díszítéssel, minden készen várja a párt és a násznépet a ceremónián.
  2. Ingyenes polgári esküvő: Van lehetőség az önkormányzati szertartást ingyen megtartatni. Ez általában hétköznapi időpontot jelent (péntek), így a párnak plusz egy órát jelent az esküvői előkészületekben. Ide általában csak a tanúk és a szülők mehetnek be, így nagyjából 8-10 fős szertartásra lehet számítani. Minden cifrázástól mentes, így nagyjából 10-15 percet vesz igénybe az egész ceremónia. Ennek hátránya, hogy egy plusz napból kell rááldozni némi időt, viszont ingyen van, és a “fő napon” több lehetőséget tartogat az ifjú pár számára. Egyrészt már túl vannak a szertartáson és fesztelenebbek lesznek a főszereplők, ez akár lazább időbeosztást is enged az esküvő napján. Kevesebb helyszínt kell meglátogatni.

Még egy előnye lehet a hétközi szertartásnak: sokan szeretik megtartani a szertartást a vacsora helyszínén, szabadtéren. Ez azonban általában az anyakönyvvezetők magas díját eredményezi és sok helyre az anyakönyvet csak feltételekkel lehet kivinni. Ha az ifjú pár már megtartotta a hivatalos ceremóniát korábban, akkor egy szertartásvezető segítségével jóval személyesebb, olcsóbb, testre szabottabb “ál esküvőt” lehet tartani, mely sokszor sokkal jobban sikerül, mint a sablonos önkormányzati szertartások.

One thought on “Fizetős vs. ingyenes polgári esküvő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük